Troparul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah, glasul al 3-lea: Pe cei ce după fire nu au fost fraţi de trup, pe aceştia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frăţeşte până la sânge i-a făcut, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi pe Vah, cinstită şi cre­dincioasă pereche. Fără de arme şi fără de haine în locul nevoinţei pe vrăjmaşul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Sfintii Serghie si Vah sunt praznuiti pe 7 octombrie si au trait in vremea imparatului Maximian (286-305). Chiar daca erau tineri, imparatul le-a acordat functii inalte in Scoala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (primicer este acela al carui nume este scris primul pe lista oficial recunoscuta a conducatorilor, asadar persoana marcanta, prima inscrisa) si Vah „secundicer” (secundicer este acela care se afla al doilea intr-o casta).

sfintii-mucenici-serghie-si-vahScoala Centiliilor, constituita pe vremea lui Diocletian, a format diviziuni de elita ale armatei romane, care indeplineau ordinele imparatului insusi si functionau de asemenea in calitate de corp de instruire a ofiterilor. Mai tarziu, aceste diviziuni de elita au fost transformate in garda imperiala si detasament de onoare.

Ei erau crestini in ascuns, caci imparatul era un persecutor al crestinilor. Au fost descoperiti lui Maximian ca se inchinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut sa jertfeasca idolilor. Acestia, refuzand sa aduca jertfe zeilor, au fost lipsiti de insemnele demnitatii militare, imbracati in haine femeiesti si purtati prin cetate, in semn de batjocora.

Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos nici dupa aceasta batjocorire, au fost dusi in cetatea Varvalisa, spre a fi supusi chinurilor de imparatul Antioh. In drum spre aceasta cetate, li s-a descoperit ingerul si le-a vestit ca „Pentru nevointa voastra veti lua cununile biruintei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alaturi de voi in suferinta voastra, dandu-va ajutorul Sau pana ce il veti calca pe vrajmasul diavol sub picioarele voastre“.

In aceasta cetate Sfantul Vah si-a dat duhul in urma torturilor, iar Sfantul Serghie a fost decapitat.

Mentionam ca Sfintii Serghie si Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinti au fost aduse in tara noastra de Domnitorul Neagoe Basarab. Ele au fost depuse in Manastirea Curtea de Arges, insa, prin hotararea Sfantului Sinod, ele au fost aduse in catedrala mitropolitana „Sfantul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, in vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.

ACATISTUL SFINTILOR MUCENICI SERGHIE SI VAH (Ziua praznuirii: 7 octombrie)

Condacul 1:

Cei ce in lume ati fost mari dregatori imparatesti, dar dispretuind slava omeneasca, ati cautat mai cu osardie slava cea cereasca si v-ati invrednicit la iesirea din viata de cununile muceniciei, ca sa petreceti de-a pururea in slava lui Dumnezeu, invredniciti-ne si pe noi, nevrednicii, a va aduce cantari de lauda, strigand: Bucura-te, Sfinte Vah, intai-patimitorule! Bucura-te, Sfinte Serghie, intru caile Domnului bine-alergatorule!

Icosul 1:

De inalte dregatorii si de mare cinste te-ai invrednicit, Sfinte Vah, in viata ta, ca insusi necredinceosul tau imparat Maximian te-a cinstit pe tine, impreuna cu prietenul tau Serghie, ca pe niste preaiubiti sfetnici ai sai, dart u, dorind mai mult slava Imparatului celui Ceresc, Aceluia mai cu osardie slujitor te-ai aratat, pentru care auzi de la noi, nevrednicii, unele ca acestea:

Bucura-te, ca de mare cinste in viata te-ai invrednicit;

Bucura-te, cel ce in mari dregatorii ai fost randuit;

Bucura-te, ca necredinciosul imparat Maximian sfetnic te-a avut;

Bucura-te, ca si Imparatului Ceresc a sluji te-ai invrednicit;

Bucura-te, ca si Acela de mare slava te-a incarcat;

Bucura-te, ca slavit prieten pe Serghie ti l-a dat;

Bucura-te, ca amandoi ati slujit ascuns a voastra nevointa;

Bucura-te, ca erai plin de multa cunostinta;

Bucura-te, ca prin tine sfaturi intelepte si nou ne vin;

Bucura-te, al rugaciunii noastre ascultatorule;

Bucura-te, de ceresti daruri agonisitorule;

Bucura-te, Sfinte Vah, intai-patimitorule!

Condacul al 2-lea:

Intai-statator ai fost intru dregatorie, Sfinte Serghie, mai mult decat prietenul tau Vah, si plin de intelepciune te-ai aratat, petru aceasta si munciri mai cumplite tie ti s-au gatit, dart u intru toate laudai pe Dumnezeu, cantand Lui: Aliluia!

Icosul al 2-lea: Din multa intelepciunea ta, Sfinte Serghie, ati tinut o vreme tainuita credinta voastra cea intru Hristos, de frica imparatului, ca nemasurata era mania lui si neimblanzita iutimea lui Maximian asupra credinciosilor, insa nu multa vreme a fost ascunsa lumina credintei lui Hristos sub obroc, ca vaditi ati fost imparatului a fi crestini, intru care aducem tie unele ca acestea:

Bucura-te, Sfinte Serghie, caci cu intelepciunea credinta ti-ai pazit;

Bucura-te, ca in curand imparatului adevarul i s-a vadit;

Bucura-te, ca ati fost clevetiti imparatului de cei ce v-au zavistuit;

Bucura-te, ca ispitirea aceasta prin cei mai apropiati v-a venit;

Bucura-te, ca n-a stat multa vreme lumina credintei sub obroc;

Bucura-te, ca acum reversi lumina lui Hristos in orice loc;

Bucura-te, ca luminezi pe cei din intunericul necunostintei;

Bucura-te, luminatorule al credintei;

Bucura-te, si lumineaza sip e cei dintru dregatorii;

Bucura-te, strigam tie, ca rugator catre Domnul sa ne fii;

Bucura-te, Sfinte Serghie, al credinciosilor luminatorule;

Bucura-te, al intunericului satanei biruitorule;

Bucura-te, Sfinte Serghie, intru caile Domnului bine-alergatorule!

Condacul al 3-lea:

Cu mare mahnire si cu multa iutime s-a pornit raucredinciosul imparat Maximian impotriva voastra, auzind ca ati lepadat urata inchinare la idoli slujind lui Hristos, pentru care intai tie, Sfinte Vah, aveau sa ti se pregateasca munciri. Pentru aceasta strigam lui Dumnezeu, Cel ce te-a intarit intru nevointe: Aliluia!

Icosul al 3-lea:

Neputand sa creada imparatul ca iubitii sai sfetnici si credinciosi dragatori sunt potrivnici inchinarii idolesti, facand sarbatoare si aducand jertfe idolilor, v-a intins o cursa, prin care mai intai pe tine, cinstite Vah, voia sa te piarda. Pentru aceasta strigam tie, ca celui intai-patimitor:

Bucura-te, ca imparatul cursa viicleana v-a intins;

Bucura-te, ca tu cel dintai spre muncire ai fost prins;

Bucura-te, ca a cunoscut Domnul buna ta dorire;

Bucura-te, caci cu veselie ai alergat la muncire;

Bucura-te, ca jertfe idolilor, ca sa va prinda a gatit;

Bucura-te, ca voi sa slujiti idolilor nu ati voit;

Bucura-te, ca nu ati intrat in capistea idoleasca;

Bucura-te, ca imparatul a poruncit sa va sileasca;

Bucura-te, de dumnezesti porunci plinitorule;

Bucura-te, de bune roade aducatorule;

Bucura-te, Sfinte Vah, intai-patimitorule!

Condacul al 4-lea:

Fiind tarati cu forta in capistea idoleasca, n-ati dorit nicidecum sa aduceti jertfe idolilor facuti de maini omenesti, iar tu, Sfinte Serghie, cu tarie ai marturisit ca Unul singur este Dumnezeu, Cel ce in ceruri Se salasluieste, cantandu-I: Aliluia!

Icosul al 4-lea:

Mustrandu-l voi pe imparat pentru reaua lu credinta, ca da idololor celor nesimtitori cinstea datorata Dumnezeului celui viu, tragand si pe altii la aceasta, s-a maniat imparatul si a poruncit sa i-a de pe voi semnele cele de cinste ale dregatoriei si cercuri de fier pe grumajii vostrii sa puna, iar tu, Sfinte Seghie, impreuna cu nevoitorul Vah, toata necinstirea si batjocora o ai rabdat. Pentru aceasta auzi de la noi unele ca acestea:

Bucura-te, ca ai mustrat reaua-credinta a imparatului;

Bucura-te, ca pentru aceasta ai fost izgonit din dregatoriile palatului;

Bucura-te, ca in batjocura cu haine femeiesti ai fost imbracat;

Bucura-te, caci ca si Hristos haina de purpura ai rabdat;

Bucura-te, ca cercuri de fier pe grumaji ti s-a pus;

Bucura-te, ca tu jugul cel bun al lui Hristos l-ai dus;

Bucura-te, ca Sfantul Vah patimea impreuna cu tine;

Bucura-te, ca astazi prin voi, Sfintilor, mult ajutor ne vine;

Bucura-te, ca necinstea spre mare cinste ti s-a facut;

Bucura-te, ca in ispite si batjocuri ne esti noua scut;

Bucura-te, in suferinte si in mahniri alinatorule;

Bucura-te, in rele patimiri sprijinitorule;

Bucura-te, Sfinte Serghie, intru caile Domnului bine-alergatorule!

Condacul al 5-lea:

Dupa sfarsirea spurcatelor jertfe s-a intors necredinciosul imparat la palatele sale si, pentru dragostea ce avea pentru voi, Sfintilor, pentru multa voastra vrednicie, s-a umilit oarecum, chemandu-va pe voi la sine, socotind sa va plece voii sale celei rele, dart tu, Sfinte Vah, standu-i inainte, impreuna cu prietenul tau Serghie, Ii strigai lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 5-lea:

Cu mestesugite cuvinte cautand sa va amageasca imparatul, v-a aratat dragostea ce avea pentru voi; dar tu, Sfinte Vah, impreuna cu Serghie, nevoind pentru dragostea imparatului sa cazi din dragostea lui Dumnezeu si pentru bunatatile cele vremelnice sa te lipsesti de cele vesnice, fiind plin de harul Duhului Sfant, mult ai grait impotriva imparatului. Pe care buna indrazneala vazand-o, laude ca acestea aducem tie, Sfinte:

Bucura-te, ca impotriva imparatului cu indrazneala ai stat;

Bucura-te, ca pe el, plin de Duh Sfant fiind, l-ai mustrat;

Bucura-te, ca ai ales mai bine dragostea cea cereasca;

Bucura-te, ca nu te-ai amagit de slava imparateasca;

Bucura-te, ca ai defaimat bunatatile cele vremelnice;

Bucura-te, ca te-ai invrednicit de bucuriile cele vesnice;

Bucura-te, cel ce cu buna indraznire ai grait;

Bucura-te, ca pe imparat prin cuvant l-ai biruit;

Bucura-te, ca si azi biruiesti pe cei rau credinciosi;

Bucura-te, aduc tie cei ce prin tine la Hristos au fost intorsi;

Bucura-te, al Bisericii luminatorule;

Bucura-te, de rataciri ereticesti pazitorule;

Bucura-te, Sfinte Vah, intai-patimitorule!

Condacul al 6-lea:

Avand imparatul impietrita inima si surde urechile cele intelegatoare si orbi ochii cei sufletesti, s-a maniat de mustrarea voastra, Sfintilor, si a hotarat sa va trimita spre muncire lui Antioh, ighemonul partilor Rasaritului, iar tu, Sfinte Serghie, impreuna cu Vah mai cu tarie strigai lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6-lea:

Fiind Antioh, prin sprijinirea voastra, Sfintilor, ridicat la cinstea de ighemon, si cumplit muncitor asupra crestinilor dovedindu-se, a socotit ca prin frica si de rusine o sa va plece spre idoleasca inchinarea, dar voi prin inger ati primit intarire sa rabdati toate muncile, ca prin nevointele voastre veti primi cununile muceniciei. Deci noi, vazand aceasta minune, tie, Sfinte Serghie, care te-ai invrednicit si de aratari dumnezeiesti, cu umilinta iti strigam:

Bucura-te, ca nici prin frica, nici prin necinste nu te-ai plecat;

Bucura-te, cel ce cu tarie pe umeri crucea ai ridicat;

Bucura-te, ca prin inger Dumnezeu v-a binevestit;

Bucura-te, ca spre nevointa rabdarea v-a intarit;

Bucura-te, ca pentru nevointe cununi mucenicesti vi s-au gatit;

Bucura-te, Sfinte Serghie, ca si de alte aratari dumnezeiesti te-ai invrednicit;

Bucura-te, ca acum saltati cu ingerii impreuna;

Bucura-te, ca prin rugaciunile tale Biserica lui Hristos se aduna;

Bucura-te, ca la tine alergam in suferinta;

Bucura-te, iti strigam tie cu credinta;

Bucura-te, spre bune nevointe povatuitorule;

Bucura-te, spre slujirea lui Dumnezeu intaritorule;

Bucura-te, Sfinte Serghie, intru caile Domnului bine-alergatorule!

Condacul al 7-lea:

Cu scrisoare imparateasca fiind intariri trimisii lui Maximian, v-au dus pe voi, Sfintilor, la Antioh, care – dupa cuvantul imparatului – mai intai cu amagitoare cuvinte, iar mai apoi cu amenintari, a incercat sa va plece spre inchinarea la idoli. Dar voi neclintiti ati ramas intru marturisirea lui Hristos. Si tu, Sfinte Vah, te intreceai mai cu graba a aduce lui Dumnezeu cantare de lauda: Aliluia!

Icosul al 7-lea:

Grabnic te-ai aratat la marturisirea lui Hristos, Sfinte Vah, pentru aceasta te-ai si invrednicit cel dintai de cununa muceniciei, ca, batut fiind cumplit, ai rabdat pana la moarte, dandu-ti sfantul tau suflet in mainile Domnului. Iar trupul a poruncit muncitorul sa fie lasat prada fiarelor. Ci Domnul l-a pazit pe el si a fost ingropat cu cinste de credinciosi. Pentru ale tale nevointe auzi de la noi toti:

Bucura-te, Sfinte Vah, ca intai ai fost randuit spre muncire;

Bucura-te, ca pe Serghie in temnita l-au pus spre pazire;

Bucura-te, ca trupul pe pamant ti-a fost intins;

Bucura-te, ca muncitorii cei cumpliti de manie s-au aprins;

Bucura-te, ca te-au batut mult peste tot trupul;

Bucura-te, ca tu in batai si in chinuri nu ai slabit cu duhul;

Bucura-te, ca intr-o bataie ca aceasta carnea ti-au sfasiat;

Bucura-te, ca sfant sangele tau pamantul l-a udat;

Bucura-te, ca sufletul ti l-ai dat in mainile lui Hristos;

Bucura-te, ca acum stralucesti ca un soare luminos;

Bucura-te, pentru Hristos indelung-rabdatorule;

Bucura-te, si al nostru cald-sprijinitorule;

Bucura-te, Sfinte Vah, intai-patimitorule!

Condacul al 8-lea:

Afland tu, Sfinte Serghie, ca fratele tau de credinta si de patimire, Vah, singur te-a lasat, te tanguiai: “Vai mie, prietenul si fratele meu, ca de acum nu mai pot canta cu Psalmistul: «iata acum ce este bun si ce este frumos, decat numai a locui fratii impreuna.»€ si te pregateai, Sfinte Serghie, sa rabzi cu si mai multa tarie mucile ce ti se pregateau. Pentru toate slaveai pe Dumnezeu, cantandu-I: Aliluia!

Icosul al 8-lea:

A doaua zi ighemonul a poruncit la o cetate vecina sa te duca si acolo sa-I aseze scaunul de judecata. Iar noi, vazand dorirea ta aprinsa dupa cununa muceniciei, te laudam zicand:

Bucura-te, cel ce aprins cununa muceniciei ai dorit;

Bucura-te, ca prietenului tau ai dorit sa-i fii urmator;

Bucura-te, si taria ta da-o noua, tuturor;

Bucura-te, ca ighemonul mai grele munci ti-a gatit;

Bucura-te, ca la o cetate vecita sa te duca a poruncit;

Bucura-te, ca acolo si-a pus scaunul de judecata;

Bucura-te, ca te-au judecat ca si Pilat altadata;

Bucura-te, ca tu toate le-ai patimit cu rabdare;

Bucura-te, pavaza credintei cea tare;

Bucura-te, al tiranilor judecatori imblanzitorule;

Bucura-te, al asupritilor intaritorule;

Bucura-te, Sfinte Serghie, intru caile Domnului bine-alergatorule!

Condacul al 9-lea:

Cunoscand tu, Sfinte Vah, din lacasurile dreptilor intru care te salasluiesti, mahnirea fratelui tau Serghie, ca a ramas singur, te-ai aratat lui intr-o vedenie infricosata, inconjurat de o lumina cereasca, avand fata ingereasca si haina ostaseasca mult stralucitoare si l-ai indemnat pe el sa-I cante neincetat lui Dumnezeu, Cel ce proslaveste pe nevoitorii Sai, cantare de slava: Aliluia!

Icosul al 9-lea:

Stand la judecata, nelegiuitul Antioh vorbea despre tine, Sfinte Vah, fratelui tau Serghie, vrand sa-l infricoseze pe el prin patimirile tale, dar el mai mult se intarea cu pilda ta. Iar noi, vazand ajutorul intru nevointa pe care si dupa cinstita adromirea ta l-ai dat prietenului tau si impreuna-nevoitorului Serghie, cu un glas te fericim, strigandu-ti tie, Sfinte:

Bucura-te, prietenul cel neadormit;

Bucura-te, sfatuitorul cel nebiruit;

Bucura-te, ca si dupa moarte prietenului tau i-ai ramas credincios;

Bucura-te, cel ce cu credinta neinfricata i-ai slujit lui Hristos;

Bucura-te, ca in vedenie Sfantului Serghie i te-ai aratat;

Bucura-te, ca pe el in suferinte l-ai imbarbatat;

Bucura-te, si ne da si noua barbatie;

Bucura-te, cu credinta iti strigam tie;

Bucura-te, ca esti scut celor din inchisori;

Bucura-te, al celor intemnitati aparatorului;

Bucura-te, al celor din primejdii izbavitorule!

Bucura-te, Sfinte Vah, intai-patimitorule!

Condacul al 10-lea:

Neputandu-te pleca pe tine prigonitorul, Sfinte Serghie, nici cu ademeniri si nici cu infricosari, a iscodit munci mai cumplite inca decat pentru Sfantul Vah, ca a poruncit sa te incalte cu incaltaminte de fier cu cuie mari si as ate-a pus sa alergi inaintea lui pana la o alta cetate. Iar tu alergarea dreptei credinte cu bucurie ai savarsit, cantand lui Dumnezeu, Celui ce te intarea intru nevointe: Aliluia!

Icosul al 10-lea:

Fiind aruncat in temnita, Sfinte, cu picioarele zdrobite de alergare, ca si Petru te-ai invrednicit a fi cercetat de un inger care ti-a tamaduit ranile. Si vazandu-te a doua zi ighemonul vindecat, te-a socotit ca pe un vrajitor si iara a poruncit in aceeasi incaltaminte sa te incalte si pana la o alta cetate mai departata sa alergi, unde punandu-si scaunul de judecata, te-a osandit la moarte prin taiere de sabie si asa ti-ai dat sufletul, primind cununa muceniciei, iar trupul tau intru acelasi loc a fost inmormantat de bine-credinciosi. Pentru ale tale nevointe primeste de la noi, nevrednicii, unele ca acestea:

Bucura-te, cel ce ai patimit munciri cumplite;

Bucura-te, ca ale tale picioare ti-au fost zdrobite;

Bucura-te, ca te-au incaltat cu incaltaminte de fier cu cuie;

Bucura-te, ca ighemonul spre adevarat calvar suie;

Bucura-te, ca in doua randuri rau ai patimit;

Bucura-te, ca alergarea dreptei credinte cu bucurie ai savarsit;

Bucura-te, ca sufletul tau a fost primit de Hristos;

Bucura-te, ca trupul ti-a fost ingropat de poporul binecredincios;

Bucura-te, mult patimitorule;

Bucura-te, si al nostrum intru impatimiri intaritorule;

Bucura-te, Sfinte Serghie, intru caile Domnului bine-alergatorule!

Condacul al 11-lea:

Cu osardie l-ai intarit intru mucenicestile vointe pe prietenul tau si impreuna-patimitorul Serghie, Sfinte Mucenice Vah, ca si in vedenie te-ai aratat lui intarindu-l si cu rugaciunile tale cele catre Dumnezeu il sprijineai, impreuna cu dansul cantand: Aliluia!

Icosul al 11-lea:

Vazand din ceruri indelunga patimire a prietenului tau, cu bucurie mare te-ai bucurat, Sfinte Vah, de rabdarea lui intru nevointe si ai intampinat cu veselie sufletul sau cand a primit cununa muceniciei. Pentru aceasta nedespartita si buna infratire intru Hristos, laude ca acestea ti-aducem tie, Sfinte:

Bucura-te, Sfinte Vah, prieten preacredincios;

Bucura-te, frate intru nevointe Domnului Hristos;

Bucura-te, sip e noi de vrajmasia casnica ne pazeste;

Bucura-te, si ne ajuta sa traim intre noi frateste;

Bucura-te, si ne invata a fi intru Hristos;

Bucura-te, margaritar mult pretios;

Bucura-te, ca pe Serghie cu patimirea ta l-ai ajutat;

Bucura-te,ca si prin rugaciune ajutor i-ai dat;

Bucura-te, ca toate cu folos le-ai savarsit;

Bucura-te, al prieteniilor cuvioase, povatuitorule;

Bucura-te, al pildelor bune, datatorule;

Bucura-te, Sfinte Vah, intai-patimitorule!

Condacul al 12-lea:

Voind oarecare credinciosi sa ia trupul tau, Sfinte Serghie, te-ai aratat ca un stalp de foc inaintea lor, de care lucru infricosat spaimantandu-se ei si pricepand ca nu-ti este voia sa se ia sfintele moaste de acolo, te-au proslavit cu cantari si au strigat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 12-lea:

Raspandindu-se cu toata puterea sfanta credinta crestineasca, s-a zidit o biserica in cinstea ta, Sfinte Serghie, si sfintele tale moaste au fost asezate cu cinste intr-insa si de la ele rauri de tamaduiri se revarsau. Iar in locul unde au fost ingropat mai inainte sfantul tau trup, in tot anul, in ziua praznuirii tale, Sfinte, fiarele pustiei, ca o lege pazind, vin in acel loc cu mare blandete, nevatamand pe nimeni. De care minuni cutremurati fiind, iti strigam tie, Sfinte:

Bucura-te, ca prin moarte muceniceasca te-ai proslavit;

Bucura-te, ca sfintele tale moaste noua spre ajutor ne-ai daruit;

Bucura-te, ca prin ele temaduiri se dau tuturor;

Bucura-te, ca de minuni te-ai aratat factor;

Bucura-te, ca si firea ce-a salbatica a fiarelor ai intors;

Bucura-te, ca pe multi i-ai chemat la Hristos;

Bucura-te, ca ale tale minuni pe multi i-au cutremurat;

Bucura-te, ca esti izvor de tamaduiri nedesertat;

Bucura-te, strigam tie si sfintelor cate moaste ne inchinam;

Bucura-te, ca prin sfintele tale moaste mult folos capatam;

Bucura-te, de minuni facatorule; Bucura-te, de tamaduiri datatorule;

Bucura-te, Sfinte Serghie, intru caile Domnului bine-alergatorule!

Condacul al 13-lea:

Cei ce ati fost impreuna imparatesti slujitori si impreuna intru frateasca dragoste lui Hristos urmatori si impreuna patimitori, invrednicindu-va de mucenicesti cununi, Sfintilor Serghie si Vah, rugati-va lui Dumnezeu sa ne daruiasca si noua celor ce cinstim sfanta pomenirea voastra, iertare de pacate si, prin sfintele voastre moaste de care ne-am invrednicit, dar de tamaduiri sufletelor si trupurilor noastre. Si ne invredniciti pe noi a fi partasi impreuna cu voi cerestii slave, ca de-a pururi sa-L cantam lui Dumnezeu: Aliluia! Acest condac se zice de trei ori.

Apoi se zice

Icosul intai: De inalte dregatorii si de mare cinste te-ai invrednicit, Sfinte Vah

si

Condacul intai: Cei ce in lume ati fost mari dregatori imparatesti

Si se face otpustul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.